EFECTELE LAPTISORULUI DE MATCA
Laptisorul de matca este o subtanta generata in glandele salivare ale albinelor lucratoare. Laptisorul de matca este de fapt sursa de hranire pentru regina, fiind un produs ce ii da energie si-i sporeste capacitatea de reproducere.
Laptisorul de matca este o substanta bogata in vitamine si oligoelemente, ce stimuleaza producerea de globule rosuu, avand o puternica actiune antibiotica, in spciela in domeniul dermatologic si asupra sistemului circulator. Printre beneficiile laptisorului de matca se numara: infertilitatea, lipsa poftei de mancare, astm si nu in ultimul rand beneficiile aduse tenului, laptisorul de matca fiind frecvent utilizat in tratamentele cosmetice.
Laptisorul de matca este considerat de cercetatorii in domeniul cosmeticii naturiste ca fiind un elixir al tinerii tenului.
Datorita proprietatilor sale regeneratorii si tonifiante, laptisorul de matca este folosit ca ingredient in creme, lotiuni, masti pentru tenurile ridate prematuri si pentru tenurile aspre, lipsite de elasticitate.
Laptisorul de matca este foarte folosit in industria cosmeticelor, valoarea acestuia fiind data de compozitia sa chimica atat de compleza si variata. Astfel, pe langa aminoacizii ce ocupa un loc central in procesul de crestere si functionare a organismului, laptisorul de matca mai contine si proteine, zaharuri grasimi, vitamine: A1, B1, B2, B6, C, E, PP si acid pantotenic, fermenti, hormoni, etc.
Pentru a obtine rezultatele cele mai eficiente, recoltarea si conservarea laptisorului de matca trebuie sa fie efectuata in conditii speciale, iar tratamentul extern trebuie sa fie combinat cu cel intern. Un tratament intern complet presupune aproximativ 3 grame de laptisor de matca pe luna si 0,10 grame pe zi, specialistii recomandandu-ne ca acesta sa fie urmat de patru ori pe an.
Laptisorul de matca este obtinut dintr-o secretie a albinelor tinere ce are drept scop hranirea matcii. In cea de a sasea si cea de a 14-a zi a existentei lor, albinele produc aceasta substanta in glandele lor faringiene.
Tenurilor ultraridate le este recomandata o masca obtinuta din amestecul unei fiole de laptisor de matca cu o lingura de ulei de masline si doua linguri de faina de secara.
Pentru a reda stralucirea si elasticitatea tenului, mastile obtinute din amestecul unui galbenus sau albus de ou (se va tine cont de natura tenului: tenului uscat ii este indicat galbenusul de ou, celui gras -albusul de ou) cu laptisor de matca sunt extrem de eficiente. Amestecul obtinut este lasat sa actioneze asupra tenului pentru maxim jumatate de ora dupa care se indeparteaza cu apa calduta. La sfarsit acestei proceduri, pentru un efect sporit de improspatare, tenul se clateste cu apa rece.
Laptisorul natural se poate lua direct de la producatori sau de la magazinele bio specializate. Laptisorul de matca provine de la albine, iar extragerea lui din stup se face printr-un procedeu cu totul special. Numai apicultorii specializati in aceasta tehnica pot sa o faca cel mai corect. Mai trebuie stiut ca un stup de albine nu poate produce mai mult de 500 de grame de laptisor de matca pe an.
Laptisorul de matca este un produs benefic pentru ten, combinatiile care se pot face fiind numeroase si la indemana.
Ai grija de tine!