ROLUL MIERII IN COSMETICA

CE CALITATII PREZINTA MIEREA DE ALBINE?

Mierea este considerata un ingredient pretios la prepararea unor creme, lotiuni si masti. Rolul nutritiv si terapeutic al mierii este cunoscut din cele mai vechi timpuri.

Produsele pe baza de miere sunt folosite pentru toate tipurile de ten, atat curativ, cat si profilactic, in special in cazul tenurilor ofilite, obosite, lipsite de suplete, excesiv de uscate si devitalizate.

Folosind ca materie prima vegetala, nectarul floral sau extrafloral, iar ca materie prima animala excrementele unor insecte - purici de plante - ce poarta generic numele de "mana", albinele produc mierea.

Mierea constituite un element natural continand 20% apa, 70-80% un amestesc de glucoza, fructoza, foarte putina zaharoza si cantitati mici de protide. De asemenea, mierea contine vitamine solubile in apa, acizi organici, esente parfumate de flori, unele substante minerale (fier, mangan, siliciu, calciu, potasiu, aluminiu, magneziu, etc). Datorita acestei compozitii, calitatile nutritive ale mierii sunt apreciate ca fiind valoroase.

100 grame de miere contin 335 grame calorii, echivalent cu 42 de oua, 3,7 litrei de lapte, 340 grame unt, 3,7 litri lapte, 1480 grame paine, 5,6 kilograme portocale.

Fiind un produs hipercaloric, o sursa excelenta de energie, mierea se digera usor si se absoarbe repede. Mierea ingerata pe stomacul gol, o lingurita dimineata, pe nemancate, are actiune laxativa. De asemenea, nu este deloc neglijabila actiunea bactricida a mierii, care poate distruge numeroase bacterii patogene pentru om.

Efectele terapeutice ale mierii in diferite actiuni sunt demonstrate stiintific. Si in Romania au inceput sa functioneze clinici speciale pentru apiterapie.

Folosita in amestec cu alte substante, mierea intra in compozitia a numeroase produse cosmetice.

Eficienta produsele apicole cu actiune revitalizatanta si regeneranta este pe deplin relevata de stiinta cosmetica moderna. De mentionat ca mierea este indicata in special pentru tenul uscat devitalizat.

Laptisorul de matca are proprietati deosebite in regenerarea celulelor. Aminoacizii, ce intra in compozitia laptisorului de matca, au un rol important si in procesele de intinerire. Laptisorul de matca se gaseste de achizitonat sub diferite forme.

Tratamentul cu laptisor de matca are avantajul ca echilibreaza functiile epidermei, atat in cazul tenului uscat, cat si al tenului gras.

Laptisorul de matca este foarte bun in tratamentul ridurilor, atenuandu-le. Foarte multe produse de regenerare, creme antirid, lotiuni antirid contin produse apicole.

Produse apicole

Mierea de albine de origine florala
Mierea obtinuta de albine pornind de la nectarul plantelor cu flori
Mierea de mana
Mierea obtinuta de albine pornind de la seva dulce a arborilor
Laptisorul de matca
Veninul de albine

Specialitati pe baza de miere

Miere cu polen si propolis
Miere cu prune uscate
Miere cu nucǎ si propolis
Miere crema cu cafea
Miere crema cu chimen
Miere crema cu scortisoara
Miere cu anason stelat
Miere cu chili
Miere cu alune de padure
Miere cu prune si nuca

Tratamente cosmetice cu miere

Mierea, desertul produs din munca albinelor, este un ingredient pe care pielea il adora. De aceea, este recomandat sa i-l oferi, sub forma de masti, ori de cate ori ai ocazia. Mierea este recomandata in special pielii sensibile si chiar acneice datorita puterii sale de vindecare si cicatrizare, dar si continutului ridicat de agenti antimicrobieni.

Iata o serie de beneficii pe care mierea le aduce pielii:

    Mierea reduce liniile fine si ridurile daca este utilizata pe termen lung;
    Mierea hraneste pielea in profunzime;
    Mierea previne aparitia cosurilor datorita agentilor antimicrobieni continuti;
    Mierea actioneaza ca un antioxidant;
    Mierea lupta impotriva radicalilor liberi care provoaca imbatranirea prematura;
    Mierea reface pielea deteriorata;
    Mierea calmeaza piele iritata .

Balsam pentru buze

Mierea ajuta buzele crapate sa isi revina ca prin minune. Seara, inainte de culcare, maseaza-ti buzele cu un amestec format dintr-o lingurita de miere si 5 picaturi de ulei de masline. Dupa preferinte poti adauga si o picatura din uleiul esential preferat. Adauga pasta rezultata intr-un recipient pe care sa il utilizezi pentru mai multa vreme.

Masca exfolianta

Daca iti doresti un produs exfoliant 100% natural, incearca masca exfolianta pe baza de miere. Amesteca o lingurita de miere cu o lingurita de zahar si maseaza tenul cu pasta rezultata prin miscari circulare. Insista in zona T, in special pe nas pentru zaharul va indeparta o parte din punctele negre, in timp ce mierea va cicatriza rapid zona.

Masca de fata pe baza de miere

Masca de fata cu miere hraneste pielea si, daca se foloseste frecvent,  ii mentine tineretea si intarzie aparitia ridurilor.

Masca Cleopatrei
o lingura cu miere
o lingura cu lapte
1 albus

Masca cu albus
miere - o lingura
Glicerina - o lingura
1 albus

Masca din galbenus
miere - o lingura
Glycerina - o lingura
1 galbenus

Masca cu alcool
Miere 100 g
Alcool 25 ml
Apa 25 ml

Masca zinelor
miere 10 g
apa distilata -155 ml
Alcool de 70% - 30 ml
Borax - 4 g
ulei de Bergamota -  3 picaturi
ulei de portocal - 2 picaturi

Pentru maini
Se amesteca o emulsie pentru maini cu 2 linguri cu miere, o lingura de ulei de migdale, parfum.
Masati mainile, se lasa un timp asa, apoi se spala.

Pasta pentru maini
miere 10 g
faina 6 g
apa 4 g

Pentru corp
 Adauga  200-250 g de miere in apa din baie. Daca o faceti o data la 2 saptamani, hraneste pielea foarte bine.

Pentru buzele crapate
miere - 10 g
suc de lamaie - 10 g

Masajul cu miere

Aplicatia minima de miere asigura hidratarea tenului, in plus circulatia sangelui din epiderm este stimulata. In general se aplica mierea prin miscari circulare pana cand se simte o "inclestare" la nivelul pielii, dupa care se va indeparta cu apa calduta.

Masca si balsam pentru par

Mierea in amestec cu zeama de lamaie sau cu lapte/smantana, toate vor avea ca rezultat: stralucirea podoabei capilare. De asemenea, este un inamic al firelor rebele. Aplicand mierea cu o jumatate de lingurita de ulei masline, timp de 30 de minute, parul va fi moale si matasos.

Baia cu miere

Un obicei care devenit "old fashion" este baia cu miere. Insa, acest remediu natural ofera atat un rasfat, cat si hidratare. De regula se adauga miere (cam un sfert de cana) in apa calda.

Acestea ar fi cateva dintre utilizarile acestui produs miraculos care este MIEREA.

Ai grija de tine!  
1001%20Cosmetice